ESG bepaalt de prijs van vastgoed

Op de voet gevolgd door locatie en prijs, is ESG voor corporates ‘topic nummer één’ als het gaat om het commercieel vastgoed waar ze gebruik van maken. Dat ook de vele MKB-bedrijven in de regio Oost er steeds meer mee bezig zijn, kan niet los worden gezien van de energieprijzen die de laatste maanden snel zijn gestegen.

Tijdens de Regio Talkshows van NVM Business, komen Monique Casteel van BMO Bedrijfsmakelaars, Alwin Rijpstra van CBRE, Henri Boers van Boers Real Estate en Diederik Oord van Cushman & Wakefield echter tot de conclusie dat ESG ook in de regio Oost méér is dan duurzaamheid alleen. Bovendien stellen ze vast dat er sprake is van een onomkeerbare ontwikkeling, die het commercieel vastgoed blijvend gaat veranderen.

‘Het moet wel kunnen’, stelt Boers, doelend op het tekort aan vakmensen en materialen én de achterblijvende capaciteit op het elektriciteitsnet. Volgens Oord verklaart dat de toenemende belangstelling voor kantoren en bedrijfsgebouwen die off-grid zijn en dus niet afhankelijk van het stroomnet. ‘Naar de duurzame toekomst toe denk ik dat het een van de oplossingsrichtingen is. Ook wat de energietransitie betreft moeten we zeker niet alle eieren in één mandje leggen.’

Bekijk ook:

De oorlog in Oekraïne bepaalt de economie in de eigen regio

Welke vastgoed­kansen en uitdagingen zijn bepalend voor de regio?

Strategie is belangrijker dan transacties